“Door vragen wordt men wijs”
De meest gestelde vragen bij het huren van een huis:
Wat verstaat SOOF onder kale, gestoffeerde of gemeubileerde verhuur?
Als een woning kaal wordt opgeleverd (dit is vaak zo bij verhuur via een woningstichting) dan zijn vloeren, muren en plafonds kaal. Daarnaast is er meestal een standaard keukenblok aanwezig al dan niet voorzien van apparatuur.
Bij gestoffeerde oplevering is de woonruimte voorzien van raam- en vloerbedekking, vaste verlichting en een keuken met apparatuur.
Gemeubileerde oplevering is het meest uitgebreid. Alles is dan aanwezig van een bed met beddengoed tot een volledig ingerichte keuken met borden, pannen en bestek. De woning bevat alles wat een normaal huishouden nodig heeft.
Wat betekent het voor mij als huurder als een woonruimte verhuurd wordt op basis van de Leegstandwet?
Dit betekent dat de aangeboden woning tevens in de verkoop staat en dat ook de prioriteit heeft van de verhuurder. De verhuurder heeft toestemming van zijn hypotheekverstrekker en de gemeente om de woning tijdelijk te mogen verhuren voor een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 5 jaar.
Mocht de woning in die tijd verkocht worden, dan zal je als huurder de woning binnen maximaal 3 maanden moeten verlaten. Je kunt in dat geval geen aanspraak maken op huurbescherming. Daarnaast dien je tijdens de gehele looptijd van het huurcontract mee te werken aan eventuele verkoopbezichtigingen en verkoopadvertenties toe te staan.
Worden er inkomenseisen gesteld als ik een woning wil huren?
De meeste verhuurders stellen een inkomenseis. Vaak komt dit neer op een aantal maal de huurprijs. Daarnaast mag het inkomen van de partner meestal ook voor de helft worden meegeteld. Mocht je als huurder hier niet aan voldoen dan is het soms mogelijk dit aan te vullen met een eventuele garantsteller. Uiteindelijk zal de verhuurder beslissen of hij op basis van de gegevens wil verhuren of niet.
Welke documenten moet ik aanleveren als ik gebruik wil maken van SOOF?
Als SOOF voor je aan de slag gaat hebben we de volgende originele documenten van je nodig:
- Kopie paspoort of identiteitskaart
- Werkgeversverklaring (maximaal 1 maand oud)
- 3 meest recente en opeenvolgende loonstroken
- 3 bijbehorende bewijzen van de bijschrijving van het salaris op je bankrekening
Ben je zelfstandig ondernemer dan hebben we de volgende originele documenten van je nodig:
- Kopie paspoort of identiteitskaart
- Uittreksel KvK (maximaal 3 maanden oud)
- Accountantsverklaring
- Als je op de loonlijst staat – recente loonstrook en bewijs van de bijbehorende bijschrijving van het salaris op je bankrekening
Kan ik er zeker van zijn dat SOOF vertrouwelijk met mijn contactgegevens en persoonlijke documenten omgaat?
SOOF zal te allen tijde vertrouwelijk met jouw contactgegevens en persoonlijke documenten omgaan. Ze zullen alleen gebruikt worden voor het huurproces. Mochten wij het van belang vinden om je documenten ter controle aan derden te overhandigen dan zullen we van te voren om je toestemming vragen.
Ik heb een huisdier. Kan ik dan wel een woning huren met behulp van SOOF?
Meestal zijn huisdieren geen probleem. Een verhuurder moet er wel altijd toestemming voor geven. Als een verhuurder het echt niet wil dan wordt dit aangegeven.
Ik rook. Kan ik dan wel een woning huren met behulp van SOOF?
Ja dit kan. Hou in de gaten dat niet elke verhuurder wil dat er gerookt wordt in de woning. Het is daarom belangrijk om het bij SOOF te melden zodat wij hiermee rekening kunnen houden bij het zoeken of we overleggen het vooraf met de verhuurder.
Is het mogelijk om een woning in de avonduren met SOOF te bezichtigen?
Ja hoor, het is geen probleem om samen met SOOF een woning in de avonduren te bezichtigen. Als je dit tijdig aangeeft gaan we dit proberen te regelen met de verhuurder. Ook kijken we met je naar andere mogelijkheden en tijdstippen. SOOF is flexibel en denkt graag met je mee.
Moet ik als huurder een waarborgsom betalen en hoe hoog is deze?
Als huurder betaal je aan de verhuurder gewoonlijk een waarborgsom. Deze bedraagt meestal één maand huur. De waarborgsom blijft tijdens de huurperiode in beheer bij de verhuurder tot het moment dat je de huur hebt opgezegd en de woonruimte goed hebt opgeleverd. Daarom is het van belang om een goed inspectierapport en een fotorapportage te maken bij de sleuteloverdracht. SOOF kan je hier prima in adviseren of dit voor je verzorgen tijdens de sleuteloverdracht.
Mag ik iets veranderen aan mijn huurwoning?
Je mag alleen een verandering aanbrengen na schriftelijke toestemming van de verhuurder. Temeer ook omdat in de meeste huurovereenkomsten staat dat je de woning in originele staat moet opleveren. Het is dus van belang om een goed inspectierapport en een fotorapportage te maken bij de sleuteloverdracht. SOOF kan je hier prima in adviseren of dit voor je verzorgen tijdens de sleuteloverdracht.
Moet ik als huurder ook onderhoud plegen aan de tuin?
Jazeker. Je huurt niet alleen het huis, maar ook de tuin. Deze dient net als het huis weer opgeleverd te worden zoals je hem bij aanvang hebt aanvaard. Het is dus van belang om een goed inspectierapport en een fotorapportage te maken bij de sleuteloverdracht. SOOF kan je hier prima in adviseren of dit voor je verzorgen tijdens de sleuteloverdracht.
Hoe moet ik als huurder mijn huur opzeggen?
Je moet de huur te allen tijde schriftelijk en per aangetekende brief opzeggen. Een reden opgeven is niet nodig. Wel dien je de in de huurovereenkomst vermelde opzegtermijn in acht te nemen. Deze is hetzelfde als de betalingstermijn: minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.
Wat gebeurt er als mijn minimale huurtermijn verstreken is?
Over het algemeen geldt dat zonder opzegging door huurder of door verhuurder, de huurovereenkomst onder de afgesproken voorwaarden en huurprijs gewoon automatisch doorloopt.